Bindingsangst en Verlatingsangst


Vraag jij jezelf af hoe het komt? Dat een relatie telkens stopt? Gedoe geeft? Het eigenlijk niet brengt wat je toch wel verlangt? Ook al denk je verstandig en kritisch te zijn met een goed portie zelfbescherming? Of dat je er hard voor knokt, je inzet voor immers een goede zaak? Je blijft geven en geven met een onderliggend knagend gevoel?

Doodmoe kun je er van worden. Een gevoel niet vooruit te komen. In een cirkel te blijven ronddraaien. Met vlagen een beklemmend gevoel van paniek. Lage eigenwaarde, onzekerheid en twijfelen aan jezelf  komen steeds meer om de hoek kijken. Vooral als het bij de mensen om je heen niet complex lijkt te gaan. Aan wie of wat ligt het nu eigenlijk?

Herken jij jezelf hierin? Dan zou het kunnen zijn dat je door angst op het verkeerde spoor wordt gezet. Angst om te (ver)binden. Angst om verlaten te worden. Vaak lijkt het geen bangigheid maar de oorsprong is het wel. Angst is namelijk heel erg goed in het vermommen van zichzelf. In het goedpraten. In het minimaliseren. In het zwijgen opleggen.

Als jij jezelf hierin durft te herkennen, heb je lef. Ben je wellicht klaar om de volgende stap te zetten: met hulp en ondersteuning op maat de angst als het ware in de ogen gaan kijken. Deze omzetten in een gezond waarschuwen en beschermen. De vrijheid en levensvreugde ontdekken en beleven van ware (zelf)liefde.