Verlies & Rouw


Rouw is niet alleen het verlies van een dierbare. Ook van een huwelijk, zoals in mijn geval, van gezondheid, een baan of opleiding, kinderen die het huis uit zijn, van verwachtingen, dromen of een verhuizing.

Ik vroeg mijn omgeving hoe te zien was dat ik rouwde. ‘Je straalde niet meer’, zei de een. ‘Je leek wel 70’, zei de ander. Het klopte met hoe ik mij voelde. Verlies verwerken kost energie. Is (hard) werken, wordt daarom ook wel ‘rouwarbeid’ genoemd. Omdat het uit vier rouwtaken bestaat is er niet alleen machteloosheid; met hulp en ondersteuning kan de rouwende iets doen.

Wat ik verlang voor jou? Dat jouw verlies niet iets van jou wegrooft of jou voor altijd stil laat staan, maar dat jij ontdekt dat er weer leven uit voortkomt. Het verleden verweven met het heden en de toekomst.